Zelf je boek uitgeven: nieuwe ontwikkelingen

zelf je boek uitgeven

Je zult het wel gemerkt hebben: werken aan een boek over je business vraagt veel tijd. Toch is het belangrijk om tijdens het schrijven al na te denken over de manier waarop je het in de markt wilt zetten: wil je zelf je boek uitgeven? – heb je daarvoor voldoende middelen en expertise? Waar vind je die dan wel? Of zoek je een uitgever? – welke dan en hoe ga je dat aanpakken? Boezzt houdt de ontwikkelingen in de uitgeefmarkt voor je in de gaten. Dit keer vier jonge uitgeefplatforms, twee Nederlandse en twee Amerikaanse. Doe er je voordeel mee!

TenPages nieuwe stijl

In 2014 ging TenPages.com ter ziele. Het was een revolutionair idee om beginnende schrijvers aandelen te laten verkopen in hun manuscript en met het verworven kapitaal hun manuscript onder te brengen bij een uitgeverij, maar de werkelijkheid in Uitgeverijland bleek weerbarstig. Bijna een jaar na het faillissement, heeft Jaap Burgstra TenPages.com nieuwe stijl gelanceerd. Nog steeds richt TenPages.com zich vooral op de debuterende schrijver, het wil met tips en inspiratie de drempel tot een professionele publicatie verlagen.

Nieuw is dat de aandeelhouders niet met lege handen achterblijven als een project uiteindelijk niet succesvol blijkt. Dan wordt het volledige donatiebedrag omgezet in een waardebon die te besteden is in de TenPages-webshop, die alle in Nederland uitgegeven boeken aanbiedt. Andere aanpassingen zijn dat er wordt gestreefd naar betere kwaliteit: er zullen minder projecten tegelijkertijd op de website zullen staan en er wordt geselecteerd. Auteurs zullen ook beter begeleid worden. Een belangrijke voorwaarde is dat de inzenders een groot deel van hun manuscript klaar moeten hebben. Ten slotte gaat TenPages zelf alle projecten drukken en uitgeven, ze werken niet langer samen met officiële uitgevers.

Ebookuitgeverij meer opbrengsten voor auteurs 

Afgelopen week stuitten we op een initiatief dat nog niet volledig uitgekristalliseerd is, maar wel interessant lijkt als je je boek niet in papieren versie, maar als e-book wilt laten verschijnen. Ebookuitgeverij.nl, een initiatief van de stichting Odins, geeft op haar homepage aan dat het ‘faciliteert en helpt bij de publicatie van uw ebook’. De nadruk ligt dus vooral op het publiceren, niet op het schrijven.

Zo bieden ze een cursus aan om te leren hoe je je ebook kunt formatteren zodat je het op Amazon.com kunt verkopen. Daarnaast bieden ze haar leden een systeem voor het aantrekken van donateurs met een crowdfunding module of via externe crowdfunding platforms. Het uitgangspunt is dat ebookuitgeverij.nl het inkomen uit de publicaties vooral bij de auteur laat, in tegenstelling tot het royaltysysteem van bestaande uitgeverijen, waar de auteur 10% van de verkoopprijs ontvangen. Een website die zich nog niet heeft bewezen, maar de moeite waard is om in de gaten te houden.

Amazon in Nederland

Het is niet meer echt recent, want al eind vorig jaar zette de grote Amerikaanse equivalent van onze Bol.com voet op Nederlandse bodem. Behalve veel boeken aanbieden, overigens niet alleen Engelstalige, heeft Amazon zich vooral ontwikkeld als een uitgeefplatform voor e-books. Met Kindle Direct Publishing kun je heel gemakkelijk je ebook publiceren. Belangrijk is wel te weten dat Amazon zijn eigen speciale format voert: Kindle. Overigens biedt Amazon Nederland een gratis app aan, waarmee je op je eigen laptop, gsm of tablet ebooks in Kindle format kunt lezen. Daarmee wordt de stap om je boek te publiceren op Amazon weer een stapje kleiner.

Voordeel van nu beginnen met publiceren op Amazon is dat er nog relatief weinig Nederlandstalige boeken worden aangeboden, dat je dus minder concurrentie hebt en hoger in de ranglijsten komt met minder verkopen. Wat voor je Amazon-auteur-status goed is, maar zeker ook voor de zichtbaarheid van je boek. Natuurlijk is Amazon ook een goede plek om je boek aan te bieden als je een internationaal publiek bedient.

De Nederlandse Liesbeth Heenk  biedt niet alleen haar diensten aan als je wilt publiceren via Amazon, maar heeft er ook een heel instructief boek over geschreven: Het handboek succesvol publiceren op Amazon.

Blurb

Als laatste een platform dat er bijzonder professioneel uitziet: Blurb. Blurb Inc. werd in 2005 gevestigd in San Francisco, oorspronkelijk actief in Amerika, maar sinds kort ook op de Nederlandse markt.

Op de homepage kun je lezen dat Blurb je een onafhankelijk publicatieplatform biedt voor het maken, publiceren, verkopen en distribueren van fotoboeken, boeken en magazines in gedrukte en digitale formats. ‘Wij willen het voor iedereen eenvoudig maken om zelf een boek te publiceren.’ En een korte blik op de website laat zien dat er inderdaad tal van handige programma’s en tools te vinden zijn, waaronder een aantal plugins waarmee je je in Adobe of Word gemaakte bestanden kunt bewerken.

Niet vreemd dat dit Amerikaanse bedrijf je ook helpt boeken in een Amazon- of Apple-vriendelijk format te gieten.

 

About Marja Duin

Marja Duin is redacteur en heeft sinds 2012 een schrijfadvies- en redactiebureau: Marja Duin RedactieKracht. Ze heeft zich toegelegd op bedrijfscommunicatie en schrijft en redigeert nu vooral zakelijke teksten. Af en toe werkt ze nog aan een boek in opdracht van een Nederlandse uitgever.

Comments

 1. Mieke Witteveen zegt:

  Ik zou graag mijn manuscript plaatsen op eigen pag, op jullie site, eigen foto’s, filmpje eventueel erbij….
  Maar wil zelf het erop kunnen zetten, bewerken, ook weer verwijderen, wanneer ik dat wil.

  Zoiets bestaat zeker niet?

  • Beste Mieke,

   Op deze site plaatsen we geen manuscripten.
   Maar alles wat je hier noemt als gewenste optie kun je realiseren door een eigen website te beginnen. Bijvoorbeeld met een domeinnaam die gelijk is aan de titel van je boek of daar een kernelement uit neemt. Dan kun je je manuscript plaatsen, filmpjes toevoegen etc. Je kunt alles ook weer weghalen.
   Is dat te ingewikkeld, dan kun je een PDF van je manuscript uploaden naar Issuu.com. Een basis account is gratis. Plaats de filmpjes in dat geval op YouTube of Vimeo en link naar de filmpjes in de PDF.

© 2012-2020