Een uitgever kiezen? Zo doe je dat!

Een uitgever kiezen

Een uitgever kiezen om je manuscript naartoe te sturen is vaak niet eenvoudig. Waarschijnlijk ken je wel enkele namen, maar als het er op aan komt om een uitgever te kiezen die bij jouw boek past, blijkt dat toch een lastige zaak. Toch is het belangrijk om alleen die uitgevers te benaderen bij wie jouw boek in wording ook echt past. Dat voorkomt onnodige teleurstelling en afwijzingsbrieven met de beruchte zin ‘uw boek past helaas niet in ons fonds’.

Maar hoe ontdek je nu of een uitgever mogelijk openstaat voor jouw manuscript?

Natuurlijk kun je alle websites van uitgevers benaderen en bekijken wat ze uitgeven, maar dat bezorgt je vele uren werk en het is maar de vraag of je dan altijd een volledig en correct beeld krijgt.

Daarom doen we je graag enkele eenvoudige hulpmiddelen aan de hand waarmee je een beter beeld krijgt van de boeken die uitgevers recent hebben uitgegeven. Bovendien ontdek je daarmee ook wat hun plannen voor het komend jaar zijn.

Gebruik de zoekfunctie op Bol.com

Als je aan je manuscript werkt, ontstaat waarschijnlijk wel een beeld van boeken die op enige wijze vergelijkbaar zijn met jouw boek. Bijvoorbeeld vanwege het onderwerp, het genre of vanwege de vertelwijze. Maak op basis van die overeenkomsten voor jezelf eens een overzicht van boeken en auteurs waarmee je iets gemeen hebt.

Ga vervolgens naar bol.com en tik daar de naam van een boek of auteur in van je lijst. Ga naar de beschrijving en je ziet daar direct de naam van de uitgever staan. Klik en je krijgt direct een lijst met boeken. Bij kleine uitgevers krijg je direct een beeld van de inhoud van hun fonds, bij de grotere uitgevers kun je beter verder gaan sorteren. Sorteer bijvoorbeeld op verschijningsdatum en er verschijnt een lijst met nog te verschijnen boeken, gevolgd door de boeken die net zijn uitgegeven.

Natuurlijk kun je ook op genre zoeken om uitgevers te achterhalen. Ga op bol.com naar de startpagina met Nederlandse boeken en je ziet een twintigtal genres en onderwerpen. Kies je hier voor een categorie die aansluit op jouw boek, dan kun je daarna vaak nog verder verfijnen en aanscherpen. De categorie ‘Gezin & Gezondheid’ bevat bijvoorbeeld subcategorieën als Dieet, Opvoeding en Lifestyle. Scherp je selectie indien mogelijk nog verder aan en je komt op een overzichtspagina met boeken binnen deze (sub)categorie.  Selecteer vervolgens bovenaan de pagina op verschijningsdatum. Zo krijg je een accurate weergave van de meest recente boeken binnen die categorie, beginnend met de boeken die binnenkort gaan verschijnen. Zo zie je welke boeken in de planning van uitgevers zitten.

Onderstaand filmpje demonstreert hoe je met de zoekfunctie van Bol een uitgever kunt kiezen:

 

Gebruik de zoekfunctie van Managementboek.nl

Wil je een selectie van potentiële uitgevers maken en valt je boek binnen de categorie management- of studieboeken, dan is managementboek.nl ook een goede plek om je te verdiepen in uitgevers en hun recent gepubliceerde boeken. Managementboek.nl heeft voor deze boeken namelijk een nog betere zoekmachine, omdat daar nog meer specifieke subcategorieën zijn dan op bol.com.

Maar dan…

Hoe benader je de uitgevers van jouw keuze? Hoe presenteer je jouw manuscript het best? Daarvoor ontwikkelden we een online training waarbij je in 7 video’s leert hoe je een uitgever kunt benaderen.Uitgever vinden online training

About Linda Krijns

Linda Krijns heeft een bureau in contentmarketing, Sstroop.

Met contentmarketing laat je aan potentiële klanten zien wat je te bieden hebt door kennis te delen en waarde te bieden. Kennis delen via een boek is daarvan het ultieme voorbeeld. Het bevestigt je autoriteit en vergroot je naamsbekendheid.

Met ruim 20 jaar ervaring in (online) marketing en communicatie ondersteunt Linda ondernemers bij de marketing van hun boek en bedrijf.

© 2012-2019